faktor - biztositas.net

Suszter András
biztosítási és pénzügyi alkusz
hitelbiztosítási specialista
Tartalomhoz ugrás
Mi is az a faktorálás?

Faktorálás az Ön nég le nem járt követeléseinek megvásárlása, azaz egy vállalkozás a még ki nem egyenlített, de a jövőben befolyó számlakövetelését eladja egy pénzügyi szolgáltatónak, aki ezt az összeget előre kifizeti neki. Ha nemszeretné kivárni, amíg üzleti partnere kiegyenlíti az Ön nyitott követeléseit, ha nem tudja megfinanszírozni a hosszú lejáratú számlákat, vagy újabb projektek miatt gyors likvid tőkére van szüksége, akkor a faktor jó megoldás lehet az Ön számára. A fFaktorálás során tehát a pénzügyi szolgáltató megvásárolja Öntől a követelését:
Ön azonnal hozzájut a pénzéhez, a követelése pedig a faktoring szolgáltatónál marad...


A faktoring azaz a követelés vásárlás legfontosabb előnyei:
 • A faktoring nem hitelfelvétel, így nem szükséges olyan fedzetet nyújtani, mint pl. a jelzálog, elegendő ha vevőköveteléseire hitelbiztosítási fedzetettel rendelkezik.
 • Tekintettel a Hitelbiztosítók és a faktoring szolgáltatól közös követeléskezelésében rejlő lehetőségekre a tapasztalatok azt mutatják a vevőinek javul a fizetési hajlandósága és feygelme.
 • Faktorálással a kezdő, a tőkeszegény vagy akár a veszteséges vállalkozások is finanszírozhatóak.
 • Elsődlegesen nem az Ön pénzügyi hátterát vizsgálják, mint a hitelfelvételnél, hanem vevőpartnerei likviditását.
 • A faktorálás rengeteg, a követelések kezeléséből adódó adminisztrációs terhet le vesz a vállalról, hitelbiztosítási fedzete mellett pedig a behajtásból adódó költségek vagy azok jelentős része nem Önt terheli.
 • A Faktorálás legnagyobb előnye a gyorsaság, mivel a faktoring szolgáltatval már létrejött, működö üzleti kapcsolat esetén, a faktorcég akár néhány órán belül átutalhatja számlaköveteléseinek ellenértékét.


Mennyi idő alatt jutok pénzhez ?
A keretszerződés megkötése, vevőpartnereinek bevizsgálása általában 1 vagy maximum 2 hetet vesz igénybe, és kiemelten fontos, hogy nincsen szüjség az Ön hitelképességének bevizsgálására. Ezt követően vállalkozása a beküldött számlák ellenértékét akár 24 órán belül, de sok esetben már a számla kiállításának napján megkaphatja.


Kinek érdemes igénybe venni a faktor szolgáltatást ?
 • Kezdő vállalkozásoknak, hiszen ezek lezárt pénzügyi év hiányában és/vagy gyenge likviditás mellett nem számíthatnak banki hitelekre.
 • Akik bármilyen okból nem tudnak hitelt felvenni, de szükségük van külső pénzügyi források bevonására.
 • Átmenetei finanszírozási gondok enyhítésére.
 • Olyan vállalkozásoknak, akiknek jó, tőkeerős vevői vannak, de azok piaci helyzetükből adódóan nagyon hosszú fizetési határidővel egyenlítik ki számláikat. (Tipikusan ilyen cégek az építőipari fő vállalkozók, hipermarketek, áruházláncok, szállítmányozók, élelmiszeripari cégek, terménykereskedők, távközlési cégek, közműszolgáltatók, stb.)
 • Olyan cégek számára is előnyös lehet a faktoring, akik már kimerítették banki hitel limitjüket, viszont további forrásokra van szükségük.


Fakroring vagy Hitel ?
A faktoring szerződéskötési szempontból gyorsabb és rugalmasabb, mint banki hitel, továbbá nem szükséges az Ön hitelképességének vizsgálta és jelzálog fedezet sem, viszont ennek költsége valamivel drágább a hitelnél, és nincs tartós kötelezettségvállalás.


Mi a helyzet a lejárt követelésekkel ?
Faktorálni csak le nem járt és minden bizonnyal befolyó követeléseket lehet, azaz a faktorálandó számlák benyújtásakor vevőpartnerünkkel szemben nem fizetésiből adódó eljárás (csőd, felszámolás) nem folyhat, illetve nem rendelkezünk olyan információkkal, ami kétségessé teszi a faktorálandó számlák jövőbeli kifizetését.
A már lejárt számlakövetelések megvásárlói a behajtó cégek.
A faktorálás fedezetként használt követelés biztosítás (hitelbiztosítás) esetén Önt akkor sem érheti kár, ha a faktor céget a számla lejáratakor vevő partnere nem fizeti ki, hiszen a Hitelbiztosítók, mint szolgáltatók behajtják az Ön illetve faktor partnere követeléseit, annak sikertelensége esetében pedig a kötvényben meghatározott kárhányad mértékéig  (ez többnyire a számla értékének 90%, belföldi követelések esetében Áfa-s) és időn belül kárt fizet a faktor szerződésben meghatározott módon a faktor cégnek vagy Önnek.

Faktorszerződés esetén az összes számlámat faktorálnom szükséges ?
Nem, Ön kiválaszhatja, hogy mely vevőpartnereinek mely számláit kívánja faktorálni, potosan ebben rejlikm a faktorálás rugalmassága. Cégének adott pénzügyi helyzete és/vagy forrásigénye alapjén dönthet arról, hogy az éppen le nem járt vevőköveteléseinek mekkora részét szeretné faktoráltatni.

Faktorálás esetén a faktorált számla teljes összegét kapja-e meg ?
Nem, a faktor szerződésben meghatározott részét, többnyire annak 90%-át utalja át Önnek a faktoring szolgáltató, a maradék 10%-ot a számla ellenértékének befolyása után, faktorálás díjának levonását követően kapja majd meg.


Mekkora lehet a faktorálás mértéke, kerete ?
Faktorkereteid nagységét a vevőid pénzügyi illetve piaci helyzete határozza meg. Ennek előzetes felmérésében díjmentesen segíteK !

Export követelések is faktorálhatóak-e ?
Igen.

Mennyibe kerül a faktorálás, mi ennek a költsége ?
Kérem vegye fel velem a kapcsolatot, és cégükre, faktorálási igényeikre szabott ajánalatot adok, aminek elkészhítése díjmentes. Telefonon keresztül, írásban vagy akár személyesen is bemutatom Önnek a faktorálás ügymenetét, segítek abban, hogy mire kell majd odafigyelnie.
A faktordíj megállapodás függvényében egyszeri vagy 10 naponkénti díj, a faktoring kamat a mindenkori bankközi kamatláb (BUBOR) és a megállapodásban rögzített kamatfelár összege.
A faktorálás pontos költségeinek megállapításához, amivel mr szerződés is köthető, egy rövid és egyszerű minősítési folyamaton kell keresztül menned, de itt elsődlegesen nem Önt, hanem a vevői kerülnek minősítésre. Díjmentes igényfelméréskor természetesen indikatív, megközelítő faktor díjat, a tényleges faktoráláshoz szükséges dokumentumok benyújtását megelelőzően is fogok tudni mondani.


Szeretnék faktor ajánlatot kérni !

Forduljon hozzám bizalommal, teremtsünk lehetőséget közösen egy személyes konzultációra, ahol minden kérdésére választ adhatok, és ami az Ön számára költség és kötelezettségmentes.

Ajánlatot kérhet illetve személyes találkozó időpontjára javaslatát örömmel fogadom írásban, vagy keressen lenti telefonszámokon.

Suszter András
biztosítási szakreferens
hitelbiztosítási specialista
+36 (70) 625-5447
+36 (30) 366-0736
suszter.andras@ensure.hu

Ensure Pénzügyi Szolgáltató Kft.
Iroda: +36 (1) 999-4940 / Fax: +36 (1) 253-0941
1171 Budapest, Berky Lili u.58. I.em/2.
www.ensure.hu

+36 (70) 625 5447
info@biztositasialkusz.net
Suszter András
copyright@2020SuszterA
Vissza a tartalomhoz